Koloseum
2306-2022
cud rzymskiej pomysłowości
...Wołodymyr Zełenski
0906-2022
sługa narodu
...Galapagos
0206-2022
rezerwat morski
...Dzień Matki w Promyku
2605-2022
grill na świeżym powietrzu
...- Zobacz Więcej
Wizyt dzisiaj [26-06-2022]: 7
Wizyt ogółem: 307078
-----------------------------------------------
Przeglądających stronę: 3
Dzień ziemniaka
Od dłuższego czasu nasi Podopieczni tęsknili za smakiem pieczonego ziemniaka. Właśnie dziś przy pięknej pogodzie mogliśmy zaspokoić tę zachciankę. Spotkanie zaczęlismy od prezentacji multimedialnej, która w ciekawy i prosty sposób pokazała nam podróż ziemniaka z Andów na nasze stoły. Jak się okazało - gdyby nie hiszpańscy konkwistadorzy, oraz Jan III Sobieski, to nie wiadomo, czy dzisiejsze spotkanie byłoby takie smaczne.
Nasze Panie Kucharki zadbały o to, by nasze podniebienia posmakowały nie tylko pieczonych ziemniaków, ale także i frytek, które największe zainteresowanie budzą wśród Francuzów i Belgów, gdzie frytki uważane są za dziedzictwo kuchni narodowej.
Spotkanie zakończyliśmy w ogrodzie, gdzie przy zapachu przyjemnego dymu unoszącego się z grilla, dyskutowaliśmy nad potrawami z ziemniaków. Tutaj należy dodać, że analizując spisy regionalnych potraw ziemniaczanych można doliczyć się ich ponad 1500 rodzajów i nazw.
P.S. Specjalne podziękowania dla Pana Witka, który niczym Prometeusz przyniósł, rozpalił i pilnował ognia (-;




