Wymagana rozdzielczość ekranu min. 320px!
Ustaw Twój ekran w poziomie...
Zamknij ten komunikat<br/>Akceptuję pliki cookies
  • PL
  • ico phone(+48 22) 783 60 07
  • E-mail: biuro@domopieki-promyk.pl
 
 
 
 
Aktualności
 
Galeria

Zobacz Galerię &raquo;

 
 
 
 
 
 
 
Sonda
W jaki sposób Pan/Pani wybrali nasz Dom?
 
 
Wizyty

Wizyt dzisiaj [24-01-2021]: 66
Wizyt ogółem: 212646
-----------------------------------------------
Przeglądających stronę: 1

wielkość tekstu A A A
 

Dzień ziemniaka

 
  • 17.10.182
  • 17.10.183
  • 17.10.184
  • 17.10.185

Od dłuższego czasu nasi Podopieczni tęsknili za smakiem pieczonego ziemniaka. Właśnie dziś przy pięknej pogodzie mogliśmy zaspokoić tę zachciankę. Spotkanie zaczęlismy od prezentacji multimedialnej, która w ciekawy i prosty sposób pokazała nam podróż ziemniaka z Andów na nasze stoły. Jak się okazało - gdyby nie hiszpańscy konkwistadorzy, oraz Jan III Sobieski, to nie wiadomo, czy dzisiejsze spotkanie byłoby takie smaczne.

Nasze Panie Kucharki zadbały o to, by nasze podniebienia posmakowały nie tylko pieczonych ziemniaków, ale także i frytek, które największe zainteresowanie budzą wśród Francuzów i Belgów, gdzie frytki uważane są za dziedzictwo kuchni narodowej.

Spotkanie zakończyliśmy w ogrodzie, gdzie przy zapachu przyjemnego dymu unoszącego się z grilla, dyskutowaliśmy nad potrawami z ziemniaków. Tutaj należy dodać, że analizując spisy regionalnych potraw ziemniaczanych można doliczyć się ich ponad 1500 rodzajów i nazw.

P.S. Specjalne podziękowania dla Pana Witka, który niczym Prometeusz przyniósł, rozpalił i pilnował ognia (-;

 

 
Autor:M.J.
 
 
 
 

Designed: logo ecms  [based on Quick.Cms]