Koloseum
2306-2022
cud rzymskiej pomysłowości
...Wołodymyr Zełenski
0906-2022
sługa narodu
...Galapagos
0206-2022
rezerwat morski
...Dzień Matki w Promyku
2605-2022
grill na świeżym powietrzu
...- Zobacz Więcej
Wizyt dzisiaj [30-06-2022]: 244
Wizyt ogółem: 308463
-----------------------------------------------
Przeglądających stronę: 2
Chleb
Chleb to nieodzowny gość na polskich stołach. Postanowiliśmy przypomnieć sobie jego historię, to jak się wypiekało chleb kiedyś, a jak teraz, w końcu jakie są rodzaje chleba, z czego można go wypiekać.
Oczywiście poza prezentacją, była również degustacja. Mieliśmy okazje posmakować różne wypieki, a dodatkiem był smalczyk, ogóreczki, pomidorki.
Żyjemy w czasach, gdzie o chleb nie jest trudno, możemy go kupić niemal wszędzie. Wspominaliśmy jednak czasy, kiedy pozyskać nasz podstawowy składnik diety było niezwykle ciężko. Może właśnie dlatego w Polsce i nie tylko chleb cieszy się olbrzymim szacunkiem. Nawet stary, czerstwy bochen można wykorzystać, karmiąc nim np. zwierzęta. Tutaj nasuwa mnie się takie oto przysłowie "Kto gardzi chlebem, nie będzie miał i bułki", albo "Kto chleba nie chce, nie wart i kołacza".
.




